Het prachtige en veelzijdige Cyprus heeft ontzettend veel te bieden: door de talloze cultuurschatten is het eiland net een groot openluchtmuseum. Tel daar de prachtige stranden in het oosten en de heerlijke keuken bij op en je hebt de ultieme vakantiebestemming.
Cyprus is ook wel het ‘kruispunt’ van Europa, Azië en Afrika. Het eiland ligt in het oostelijk deel van de Middellandse Zee te midden van Turkije en Griekenland. Geografisch behoort het tot Azië en Cyprus kent dan ook een zeer bewogen geschiedenis. Verschillende landen hebben de macht gehad en hierdoor is het eiland tot op de dag van vandaag één groot openluchtmuseum. Eén van de beroemdste trekpleisters van het eiland is het Kykkos klooster, het rijkste en meest overdadige klooster van Cyprus. Het ligt boven op een berg en is tussen het einde van de 11e en het begin van de 12e eeuw gebouwd ter ere van de maagd Maria.
Op het Akamas schiereiland, in het noordwesten van het eiland vind je de Baden van Aphrodite. De plek waar ze volgens de legende badderde met haar geliefde Adonis. Hij dronk ooit water uit de baden en werd op slag verliefd op haar. Opperkoning Zeus was hier echter niet blij mee en liet Adonis vermoorden op de Olympus berg. Uit zijn bloed ontstond de rode Adonisbloem, die nog steeds op het schiereiland Akamas groeit.
Het Cypriotische landschap wordt door twee, van oost naar west lopende, bergketens doorsneden. Eén van de bergketens is het befaamde Troodosgebergte, dat bedekt is bedekt met dennen-en cederbossen. Door de koele bossen en ruige valleien is het een populair gebied voor wandelaars, natuurliefhebbers en wintersporters! Je zou het misschien niet zeggen, maar door de gunstige omstandigheden is het in de winter een waar skioord. Ook de beroemde Olympusberg ligt in het Troodosgebergte. Daarnaast staat Cyprus ook bekend om haar prachtige langgerekte stranden: de bountystranden in het oosten zijn het allermooist, het strand Phinikoudes Beach, langs de kustpromenade van Larnaca is het meest bekend en het goudkleurige Lady’s Mile zandstrand vlak bij Limassol is doordat het water ondiep en helder is, ideaal voor kleine kinderen. Langs de kust vind je talloze authentieke vissersplaatsjes, zoals het pittoreske Kouklia en Pissouri Bay. Maar bruisende badplaatsen zijn er ook: in Paphos, Ayia Napa en Limassol ben je aan het juiste adres.
De Cypriotische keuken is een mix van de Griekse en Oosterse keuken. Ook zijn de gerechten erg divers en rijk van smaak door de toevoeging van vele specerijen. Probeer vooral eens de Tava (een lams-stoofpotje met verse uien en tomaten) of de mezedes; Deze verschillende kleine traditionele hapjes bestaat uit ca. 15-20 gerechtjes en worden vaak per 2 besteld. Het kan zowel dienen als voor- hoofd als nagerecht.gegeten als voorgerecht. Ook de Cypriotische wijnen mogen niet onderschat worden. Cyprus kent talloze charmante wijngaarden en er kronkelen dan ook verschillende leuke wijnroutes over het eiland. Daarnaast vindt ieder jaar, traditiegetrouw rond eind augustus, begin september het wijnfestival plaats in het bruisende Limassol.
Kun je geen genoeg krijgen van Cyprus? Droom dan even weg bij dit filmpje!
Hoofdstad:
Nicosia (ook wel Lefkosia genoemd) is een verdeelde hoofdstad, het zuidelijke deel van de stad behoort tot de republiek Cyprus oftewel het Grieks-Cypriotische deel. Hier is ook de officiële regering gehuisvest. Het noordelijke deel van Nicosia is sinds 1974 bezet door Turkije. Dit wordt overigens niet internationaal erkend, alleen door Turkije.
Taal:
De officiële talen op Cyprus zijn zowel Grieks als Turks. Het Engels wordt ook veel gesproken. Dit is voor de Cyprioten de handelstaal. Met Engels kunt u dus tijdens uw vakantie uitstekend terecht.
Tijd:
Op Cyprus is het één uur later dan in Nederland.
Valuta:
Sinds 2008 is de officiële munteenheid de euro. Op Cyprus kunt u vrijwel overal pinnen. In de toeristische badplaatsen zijn meerdere pinautomaten. Betalen met credit card? Dit is veelal mogelijk in de hotels en restaurants. Houd er rekening mee dat dit in de meer eenvoudige tavernen niet mogelijk is.
Voltage:
De netspanning is 240 Volt. De stopcontacten hebben een afwijkend model. Verloopstekkers zijn verkrijgbaar in winkels en in de meeste hotels.
Reisdocumenten:
Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.
Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Sunweb kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.
Reisleiding
Op Cyprus is er een Engelsspreekende plaatselijke vertegenwoordiger aanwezig.
Vaccinatie:
Voor actuele informatie betreffende vaccinaties en andere gegevens over gezondheid en reizen kijk je op de site van LCR: https://www.lcr.nl/.
Verkeer:
Let in Cyprus goed op met oversteken. Ze rijden hier aan de linkerkant van de weg.
Alarmnummer:
Het alarmnummer op Cyprus voor de politie, ambulance of brandweer is 112.
Eten & drinken:
Cyprioten houden van lekker eten en de invloed van de Turkse, Oosterse, Italiaanse en Britse keuken is duidelijk te zien. Er wordt op Cyprus veel vis gegeten. Daarnaast is Meze, een verzameling van smakelijke voorgerechten, erg populair. Heerlijk in combinatie met een glaasje wijn. Daarnaast is Meze, een verzameling van smakelijke traditionele gerechten, erg populair.
Het water op Cyprus is niet zoals je in Nederland gewend bent. Het wordt afgeraden kraanwater te drinken, al is het wel mogelijk. Je kunt het beste in de supermarkt of bij je hotel/appartement flessen water kopen.
Fooien:
Het is op Cyprus de gewoonte om in bars en restaurants ongeveer 5%-10% fooi te geven.
Openingstijden:
Op Cyprus lopen de openingstijdens van winkels behoorlijk uiteen. Over het algemeen zijn de winkels (zeker in het hoogseizoen) geopend tot 00.00 uur.
Feestdagen:
Tijdens uw vakantieperiode vinden de volgende feestdagen plaats op Cyprus: