Het indrukwekkende Turkije heeft alle ingrediënten voor een perfecte zonvakantie: een schitterende kilometerslange kuststrook, heerlijke zandstranden, afwisselende natuur en een rijke geschiedenis. Turkije ligt in Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië en wordt omringd door de Middellandse Zee, de Egeïsche Zee en de Zwarte Zee. Waar je in Turkije ook vakantie viert, overal ervaar je de vriendelijke gastvrijheid en geniet je van de heerlijkste gerechten. Aan de oogverblindende Turkse Rivièra in het zuiden vind je prachtige zandstranden, het ruige Taurus gebergte, mooie vissersdorpjes en verschillende badplaatsen. Slenter over de kleurrijke bazaar, de boulevard of langs de gezellige haven van het levendige Antalya en Alanya. In het westen liggen geweldige vakantiebestemmingen aan de tropische, Noord-Egeïsche, Zuid-Egeïsche en Egeïsche kust. Deze prachtige lange kuststrook met uitgestrekte en mooie stranden aan de diepblauwe zee is een oase van olijfbomen, mooie baaien en gezellige stadjes. Geniet van de zon, de terrasjes en het uitgaansleven in de bekende badplaats Marmaris en het Saint Tropez van Turkije: Bodrum. Waar ga jij naar toe voor een zonvakantie in Turkije?
Turkije is een geliefde bestemming voor families, vrienden of een vakantie met je partner. Met wie je ook reist, er is een ruime keuze aan accommodaties. Laat je samen met je gezin lekker verwennen tijdens een all inclusive vakantie. Alle maaltijden worden vers bereid en zijn bij de prijs inbegrepen, zo heb jij alle tijd voor waterpret met je kinderen of een dagje zonnen op het strand. Doen ze een leuke activiteit met het animatieteam? Ontspan dan eens heerlijk in de hamam, je komt als herboren terug van vakantie. Kook je graag zelf of wil je lokale restaurantjes ontdekken tijdens je vakantie in Turkije? Kies dan voor een verblijf met alleen logies of logies met ontbijt. Ga je liever naar een hotel voor volwassenen, kies dan voor een adults only en droom in alle rust weg met een verfrissend drankje bij het zwembad. Of je nu ruim van te voren boekt of een last minute zoekt, je vindt altijd jouw ideale accommodatie voor een zalige vakantie in het prachtige Turkije.
Van juni tot en met september is het aan de Turkse Rivièra heerlijk zomers weer, met gemiddeld 30 graden. Ga je naar de Egeïsche Zeekust, dan kan het in juli en augustus gemiddeld 33 tot 36 graden worden. Wissel je zonnebaden graag af met een leuk uitje? Slenter eens door de knusse straatjes van het gezellige havenstadje Side of shop leuke souvenirs en verse kruiden op de leukste markten aan de Turkse Rivièra. Hou je van natuur, of snuif je graag wat cultuur tijdens je vakantie? Je kunt in Turkije alle kanten op. We hebben de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rij gezet. Bekijk bijvoorbeeld eens de opgravingen uit de Griekse en Romeinse tijd in de prachtige plaats Kusadasi. Watersporters halen hun hart op in Turkije. De watertemperatuur is heerlijk om te surfen, snorkelen en duiken. In het heldere water ontdek je prachtige vissen, kleurrijke koralen en spot je zelfs eeuwenoude ruïnes. Meer ontdekken? Dit zijn de mooiste plekken en bezienswaardigheden van Turkije.
Hoofdstad:
De hoofdstad van Turkije is Ankara.
Taal:
De officiële taal is Turks. Maar met Engels of Duits kun je vaak ook terecht.
Tijd:
In Turkije bestaat geen verschil tussen zomer- en wintertijd. In de zomer is het 1 uur later dan in Nederland. In de winter is het 2 uur later dan in Nederland.
Religie:
In Turkije is de Islam de belangrijkste religie. Vooral in het binnenland van Turkije speelt de Islam een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Turken en wordt de Koran strikt nageleefd. In de toeristische gebieden zijn de Turken meer Westers ingesteld.
Valuta:
In Turkije betaal je met de Turkse Lira. Naast de Turkse Lira kun je in de badplaatsen ook gewoon met euro's betalen. Je kunt geld opnemen bij een pinautomaat bij een bank. Aangezien de koers sterk kan wisselen, raden wij aan om kleine bedragen op te nemen. Betalen met een creditcard is bij sommige horecagelegenheden en winkels mogelijk. Vraag dit altijd even na, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Let er op dat creditcard transacties hoge kosten met zich mee kunnen brengen. In Turkije wordt er naast de reguliere kosten van jouw bank ook een percentage (ca. 5%) berekend door de Turkse bank, als je bij een bankautomaat geld pint met een creditcard.
Voltage:
Het voltage is net als in Nederland 220 volt. Je hebt geen verloopstekker nodig.
Reisdocumenten:
Voor Turkije dien je in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitsbewijs. Je paspoort of ID kaart moet nog minstens 150 dagen geldig zijn als je in Turkije aankomt.
Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.
Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Sunweb kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.
Vaccinatie:
Voor actuele informatie betreffende vaccinaties en andere gegevens over gezondheid en reizen kijk je op de site van LCR: https://www.lcr.nl/.
Medische zorg in het buitenland
Voor deze bestemming heb je, in geval van medische zorg, een 111 formulier nodig. Deze kun je opvragen via jouw verzekering. De EHIC-pas (staat vermeld op de achterkant van je verzekeringspas) is op deze bestemming niet geldig.
Alarmnummer:
Het alarmnummer in Turkije voor de politie is 155. Voor de ambulance bel je 112 en het alarmnummer van de brandweer is 110.
Eten & drinken:
In Turkije kun je de heerlijkste gerechten proeven. De Turkse keuken is veelzijdig en internationaal. Vaak worden er in de hotels gerechten in buffetvorm aangeboden met een internationaal karakter. Turkije staat vooral bekend om de broodjes kebab. Houd je van zoet, dan is een bakje Turkse thee een aanrader. Lekker met een stukje baklava!
Het water is in Turkije niet zoals je in Nederland gewend bent. Het wordt afgeraden kraanwater te drinken. Je kunt het beste in de supermarkt of bij jouw hotel/appartement flessen water kopen.
Fooien:
Het is in Turkije de gewoonte om in bars en restaurants een fooi van ongeveer 10% te geven.
Openingstijden:
In Turkije zijn de winkels van maandag t/m zaterdag geopend van 09.00-13.00 uur en van 14.00-19.00 uur. In de toeristische centra zijn de winkels 7 dagen per week van 09.00-23.00 uur geopend.
Feestdagen:
Ramadan
De Ramadan speelt een belangrijke rol. Ondanks dat in de toeristische badplaatsen niet alles dicht is, is dit wel iets om rekening mee te houden. Ramadan 2025 zal van 28 februari t/m 29 maart zijn, maar de exacte datum kan nog wijzigen (afhankelijk van de stand van de maan).
Openbaar vervoer:
Turkije staat bekend om de Dolmus. Deze (kleine) busjes rijden in de drukke plaatsen af en aan. Voor weinig geld kun je met een Dolmus meerijden.