Gezellig, cultureel, vol kunst, vol historie en met een moderne jachthaven. Een vakantie in Fréjus is om zoveel verschillende redenen een goed idee. Het maakt niet uit met wat voor gezelschap je op vakantie gaat of wat je graag wilt doen. Fréjus is zo divers, hier is voor ieder wel wat wils.
Fréjus bestaat al vele, vele jaren. Sinds de Romeinse tijd is het al een belangrijke havenstad, en ook sinds die tijd is het dankzij de haven een welvarende stad. Fréjus heeft dus veel te danken aan die Romeinen. Nog steeds zijn de toch nog goed bewaarde overblijfselen uit die tijd een ware trekpleister. De Arena, het Aquaduct en het Romeinse Amfitheater kun je nog steeds komen bewonderen.
Dit zijn nog maar een paar van de mooie bezienswaardigheden die Fréjus in huis heeft. De jachthaven, de boulevard en het oude centrum zijn enkele andere aanraders. Ook ’s avonds kun je hier nog heen voor een gezellige tijd. De cafeetjes, barretjes en de leuke kraampjes bij de boulevard zijn erg leuk om te bezoeken.
Iets heel anders is de Rots van Roquebrune. Deze schitterende rotsen bestaan uit rood zandsteen en zijn werkelijk waar prachtig om te zien. Een wandeling hier langs is echt een aanrader, ook om dat je veel mooie en bijzondere planten tegenkomt. En ook het nabij gelegen Le Muy en Saint Raphaël zijn leuk om te bezoeken.
Om alleen een schitterende vuurwerkshow te geven voor 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk, is ook zo wat. Daarom kun je in Fréjus genieten van meerdere vuurwerkshows gedurende de hele zomer. Neem plaats op het strand en geniet van de enorme show die zich boven zee afspeelt.
Dagen: 4, 13, 18 en 25 juli & 1, 8 en 22 augustus. Starttijd: 22.30 uur.
Wijnliefhebbers kunnen hun hart ook kwijt in Fréjus. Begin augustus is hier namelijk het Druivenfeest. Natuurlijk is er veel gezelligheid en veel wijn, maar het draait om de oude ceremonie die uitgevoerd wordt op het kerkplein van Fréjus.
Hoofdstad:
De hoofdstad van Frankrijk is Parijs.
Taal:
De officiële taal is Frans.
Tijd:
Frankrijk heeft geen tijdsverschil met België. Dit geldt zowel voor de zomer- als de wintertijd.
Valuta:
De officiële munteenheid van Frankrijk is de euro. Pinnen is geen probleem. Vrijwel overal zijn betaalautomaten aanwezig waar je kunt pinnen. Ook betalen met creditcard is op vele plaatsen mogelijk.
Voltage:
Het voltage is 230 volt. Sommige geaarde stopcontacten zijn anders van vorm. Je kunt hiervoor een verloop(reis)stekker gebruiken.
Reisdocumenten:
Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs.
Alarmnummer
Het alarmnummer in Frankrijk voor de politie, ambulance en brandweer is 112.
Reizen met de auto naar Frankrijk:
*De maximum snelheid op de snelwegen is 130 km/uur. De maximum snelheid voor bestuurders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs is 110 km/uur.
*Op de meeste Franse snelwegen geldt een tolheffing
* In sommige steden is het verplicht om een milieusticker te hebben. Rijd je over de ringweg van Parijs, de Boulevard Périphérique, dan heb je in veel gevallen ook een milieusticker nodig. Het vignet is niet langs de weg te krijgen, maar alleen online te bestellen. De Franse politie adviseert het aanvraagformulier en de bevestiging uit te printen en mee te nemen als het vignet niet tijdig per post wordt bezorgd. Het bestelformulier is via deze website te vinden: https://www.certificat-air.gouv.fr/en/demande-ext/cgu
* In Frankrijk is het verplicht te volgende zaken in de auto te hebben:
Gevarendriehoek en veiligheidsvest met reflecterende strepen. De bestuurder dient deze te dragen bij het verlaten van de auto langs de weg buiten de bebouwde kom bij pech of ongeval. (Veiligheidsvesten zijn o.a. te koop bij de ANWB) en wanneer je naar Frankrijk reist, dan ben je ook verplicht een brandblusser in de auto te hebben.
Eten en drinken:
Du pain, du vin.... Eten is een heel belangrijk deel van het leven in Frankrijk. De Franse keuken is uitstekend en de keuze aan (streek)gerechten is enorm. Er zijn meer dan 400 soorten kazen, waaronder brie, roquefort en reblochon. Elke streek kent zijn eigen worsten, soorten brood en, uiteraard, fantastische wijnen zoals uit de Bourgogne, Bordeaux, Médoc en niet te vergeten Champagne. Bekende streekgerechten zijn de cassoulet (stoofpotje met worst) en de bouillabaisse (Provençaalse vissoep uit Marsseille).
Fooien:
Het is in Frankrijk de gewoonte om in bars en restaurants een fooi van ongeveer 5% te geven.
Openingstijden:
In Frankrijk zijn de winkels meestal geopend van dinsdag t/m zaterdag van 09.00 of 10.00-18.30 of 19.30 uur. In kleinere plaatsen zijn de winkels van 12.00-14.00 uur en op zaterdagmiddag gesloten. Warenhuizen zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 of 10.00-20.00 uur. Bakkers sluiten vaak om 13.00 uur. Sommige bakkers gaan aan het eind van de middag/vroege avond en op zondag in de ochtend nog even open.
Zwemkleding
In Franse zwembaden is het dragen van een strakke zwembroek voor mannen verplicht.
Leeftijd
Om op vakantie te kunnen gaan naar Frankrijk, zal er altijd een persoon die 18 jaar of ouder is mee moeten gaan.