Lopend over de vestingmuren van Aigues-Mortes kijk je uit over de oude daken, over de schaduwrijke pleintjes en over de zoutvlaktes buiten de hoge stadsmuren. Het is heet hier bovenop de muur. Onderschat het niet en neem een flesje water mee en rust vooral als je dan in een van de torentjes staat. Het is het wel helemaal waard, want wat een uniek uitzicht heb je zo.
Zeer, zeer rijk
De geschiedenis van dit plaatsje kun je met een gerust hart ‘divers’ en ‘rijk’ noemen. De stad bestond al een tijdje toen het plan voor de zo kenmerkende stadsmuur bedacht werd. In 1276 was de muur voor de helft af. Zo aan de zuidkust had Aigues-Mortes een belangrijke locatie: het was echt een belangrijk handelsknooppunt. Door vele tegenslagen, oorlogen en epidemieën wordt de bouw pas 9 jaar later hervat. De roerige historie gaat verder, door de Honderdjarige Oorlog, vele epidemieën, de geloofsoorlog, de revolutie en zo verder. Koningen, tempeliers, ze hebben allen voet gezet in deze vestigstad.
Uitmuntende uitstapjes
In de buurt zijn enkele schitterende steden te vinden, neem bijvoorbeeld Montpellier. Deze stad wordt vaak het kleine Parijs van het zuiden genoemd. De stad heeft zelfs een eigen Arc de Triomphe. Door het gehele centrum vind je veel prachtige historische panden, de twee operahuizen zijn erg bekend. Alleen al door de ligging, namelijk slechts 400 meter van elkaar. Het historische centrum wordt gevormd door de smalle straatjes en leuke pleintjes. Het bekendste deel heet Place de la Comédie. Een paar keer per week kun je hier straatartiesten en muzikanten vinden.
Als er een stad uitpuilt van de bezienswaardigheden, dan is het Arles wel. Bezoekers zijn onder de indruk van de arena en het amfitheater. Dit soort oude Romeinse gebouwen worden tegenwoordig goed onderhouden. Gelukkig worden de middeleeuwse kerken, het stadhuis en de obelisk ook niet vergeten.
Een andere toeristenattractie is Vincent van Gogh. De bekende, Nederlandse kunstschilder heeft één jaar in deze stad gewoond. ‘Nachtcafé’ en ´Caféterras bij nacht´ zijn twee van zijn bekendere schilderijen en die heeft hij hier gemaakt. Het bekende gele gebouw kun je nog steeds terugvinden in Arles. In deze stad heeft Vincent ook een stuk van zijn eigen oor gesneden. Uiteraard kun je alles over zijn tijd hier terugvinden in de stad.
Schone Camarque
Eén van de redenen waarom Vincent naar het zuiden trok, was voor de rust van de Camarque. Dit enorme natuurgebied ligt om de hoek bij Arles en is bekend om de vele vogels en natuurlijk het paardenras 'De Camarque'. In dit moerassige gebied kun je schitterend wandelen. Kijk niet vreemd op als je heel veel wilde flamingo’s tegen komt. Ze wonen hier in het gebied en je zult ze daarom regelmatig zien overvliegen. Ook zijn de lange en vaak rustige zandstranden erg bekend.
Hoofdstad:
De hoofdstad van Frankrijk is Parijs.
Taal:
De officiële taal is Frans.
Tijd:
Frankrijk heeft geen tijdsverschil met België. Dit geldt zowel voor de zomer- als de wintertijd.
Valuta:
De officiële munteenheid van Frankrijk is de euro. Pinnen is geen probleem. Vrijwel overal zijn betaalautomaten aanwezig waar je kunt pinnen. Ook betalen met creditcard is op vele plaatsen mogelijk.
Voltage:
Het voltage is 230 volt. Sommige geaarde stopcontacten zijn anders van vorm. Je kunt hiervoor een verloop(reis)stekker gebruiken.
Reisdocumenten:
Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs.
Alarmnummer
Het alarmnummer in Frankrijk voor de politie, ambulance en brandweer is 112.
Reizen met de auto naar Frankrijk:
*De maximum snelheid op de snelwegen is 130 km/uur. De maximum snelheid voor bestuurders die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs is 110 km/uur.
*Op de meeste Franse snelwegen geldt een tolheffing
* In sommige steden is het verplicht om een milieusticker te hebben. Rijd je over de ringweg van Parijs, de Boulevard Périphérique, dan heb je in veel gevallen ook een milieusticker nodig. Het vignet is niet langs de weg te krijgen, maar alleen online te bestellen. De Franse politie adviseert het aanvraagformulier en de bevestiging uit te printen en mee te nemen als het vignet niet tijdig per post wordt bezorgd. Het bestelformulier is via deze website te vinden: https://www.certificat-air.gouv.fr/en/demande-ext/cgu
* In Frankrijk is het verplicht te volgende zaken in de auto te hebben:
Gevarendriehoek en veiligheidsvest met reflecterende strepen. De bestuurder dient deze te dragen bij het verlaten van de auto langs de weg buiten de bebouwde kom bij pech of ongeval. (Veiligheidsvesten zijn o.a. te koop bij de ANWB) en wanneer je naar Frankrijk reist, dan ben je ook verplicht een brandblusser in de auto te hebben.
Eten en drinken:
Du pain, du vin.... Eten is een heel belangrijk deel van het leven in Frankrijk. De Franse keuken is uitstekend en de keuze aan (streek)gerechten is enorm. Er zijn meer dan 400 soorten kazen, waaronder brie, roquefort en reblochon. Elke streek kent zijn eigen worsten, soorten brood en, uiteraard, fantastische wijnen zoals uit de Bourgogne, Bordeaux, Médoc en niet te vergeten Champagne. Bekende streekgerechten zijn de cassoulet (stoofpotje met worst) en de bouillabaisse (Provençaalse vissoep uit Marsseille).
Fooien:
Het is in Frankrijk de gewoonte om in bars en restaurants een fooi van ongeveer 5% te geven.
Openingstijden:
In Frankrijk zijn de winkels meestal geopend van dinsdag t/m zaterdag van 09.00 of 10.00-18.30 of 19.30 uur. In kleinere plaatsen zijn de winkels van 12.00-14.00 uur en op zaterdagmiddag gesloten. Warenhuizen zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 of 10.00-20.00 uur. Bakkers sluiten vaak om 13.00 uur. Sommige bakkers gaan aan het eind van de middag/vroege avond en op zondag in de ochtend nog even open.
Zwemkleding
In Franse zwembaden is het dragen van een strakke zwembroek voor mannen verplicht.
Leeftijd
Om op vakantie te kunnen gaan naar Frankrijk, zal er altijd een persoon die 18 jaar of ouder is mee moeten gaan.