Een schilderachtig landschap met glooiende heuvels, statige cipressen, eeuwenoude olijfbomen en uitgestrekte wijngaarden. Steden vol indrukwekkende cultuurschatten, prachtige autoroutes en een heerlijke gastronomie. De regio Toscane, in het midden van Italië, is misschien wel één van de meest romantische plekken op aarde om naartoe te gaan op vakantie.
In het wonderschone landschap tussen de steden Florence en Siena lopen prachtige wijnroutes. De Chiantiroute ofwel de Chiantigiana (SR 222) is misschien wel de meest charmante en hierdoor de meest populaire route. Hij start in het zuiden van Florence en slingert over het glooiende landschap, dwars door de groene wijnvelden en geelgekleurde zonnebloemvelden naar de charmante stad Siena. Het is een absolute aanrader wanneer je op autovakantie gaat naar Toscane. Onderweg passeer je authentieke wijnboerderijen en tal van agriturismo’s waar je kunt ontdekken hoe de beroemde en gelijknamige Chiantiwijn wordt gemaakt en zelf ook even kan proeven.
Van bijzondere wijndorpjes als Radda Chianti tot beroemde historische steden als Florence. Elke plaats in Toscane heeft z’n eigen charme en cultuurschatten. Zo heeft de prachtige renaissancestad Florence een aantal indrukwekkende kunstschatten van legendarische kunstenaars als Dante, Boccacio en Leonardo da Vinci. En vind je er belangrijke bezienswaardigheden zoals de Duomo en de de oude brug, Ponte Vecchio. Het middeleeuwse stadje San Gimignano ligt boven op een heuvel in de regio Siena. De bouwwerken en de authentieke sfeer van het stadje zijn aanzienlijk goed bewaard gebleven. Het is dan ook niet vreemd dat het centrum is opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. Maar de grootste trekpleisters zijn toch wel de 14 machtige torens die het silhouet van de stad vormen. Je zal merken dat je ogen te kort zult komen tijdens een vakantie in Toscane.
De Toscaanse keuken staat bekend om eenvoudige gerechten, gemaakt van de allerbeste verse ingrediënten in combinatie met groengouden olijfolie. Simpel maar oh zo lekker. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van verse kruiden. In de 15e eeuw was de Toscaanse stad Pisa, de eerste stad in Italië die een kruidentuin liet aanleggen en dus kon de famiglia de' Medici, gevestigd in Firenze, niet achterblijven. Niet alleen kruiden spelen een belangrijke rol in de Toscaanse keuken. Ook de truffel. De kostbare witte truffel de tuber magnatum pico groeit hier namelijk onder de grond en wordt veel gebruikt in de duurdere restaurants. Zelf op truffeljacht kan hier ook. Er worden spannende expedities gehouden met deskundige truffeljagers en hun honden, om deze aromatische zwam te vinden.